0

Alman Akademisyen Richter, “İtilaf Devletleri’nin 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’na Taarruzu ve Sonuçları” Konulu Konferans Verdi

Bu Haber 1363 Kez Okundu
  • Paylaş:
Alman Akademisyen Richter, “İtilaf Devletleri’nin 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’na Taarruzu ve Sonuçları” Konulu Konferans Verdi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Atatürk ve Çanakkale Savaşları’nı Araştırma Merkezi tarafından “İtilaf Devletleri’nin 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’na Taarruzu ve Sonuçları” konulu konferans düzenlendi.

Troia Kültür Merkezi Sevim Buluç Oditoryumu’nda gerçekleştirilen konferansa ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Baysal, AÇASAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özkan Keskin ile akademisyen ve öğrenciler katıldılar.

Konferansın açılışında konuşan AÇASAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özkan Keskin “Çanakkale Muharebeleri Birinci Dünya Savaşı’nın önemli cephelerinden biri olması yanı sıra katılan devletlerin çeşitliliği, savaşın kaderine olan etkisi askeri ve siyasi etkisi askerlik açısından oynadığı rol yönüyle, kitap makale, roman, şiir, film ve belgesellere konu olmuştur. 3 yıl süren ve benim de içinde olduğum Çanakkale muharebelerinin taraf olmayan ülkelerde dahi yankı uyandırdığı Danimarka, Hollanda, İsveç, Finlandiya ve Brezilya’da monografilere konu olduğu görülmüştür. Dolayısıyla muharebeler hakkında oldukça geniş bir literatür bulunmaktadır. Her sene de bu çalışmalara yenisi eklenmektedir. Bu kapsamda Rektörlüğümüzün desteği ile Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi olarak emekli öğretim üyelerinden Heinz A. Richter’i konuk etmekteyiz. Kendisine Çanakkale’ye kadar gelerek Alman Subaylarının gözünden ve kayıtlarından hareketle 18 Mart 1915’i anlatacak olmasından dolayı teşekkür ediyoruz. Araştırma Merkezimiz ilerleyen aylarda Ege Denizi ve adalar konusunda ülkemizin farklı üniversitelerinde görev yapan öğretim üyelerini de ağırlayacaktır. Merkezimiz bünyesinde çıkarılmakta olan Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı Dergisi yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde Uluslararası indekslerde taranan bir değer kazanmıştır. Çanakkale Savaşlarının birinci el kaynağı olan günümüze kadar araştırmacılara ulaştırılamayan askeri belgelere yönelik önemli çalışmalarda devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ise “Bu salonu öğrencilerle dolu görmek kadar bizi mutlu edecek bir şey daha düşünemiyorum. Çanakkale Savaşları Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından çok önemli bir dönemi ifade ediyor. Çanakkale Savaşları ile ilgili çok şey söyleniyor ancak gerçekten bu savaşın oluş biçimi ve anlamı konusunda öğrenmemiz gereken çok şey var. 1.Dünya Savaşı’nda Almanya ile müttefik bir devlettik. Biliyorsunuz ordu komutanı da bir Almandı, Limon Von Sanders. Almanya’da bir akademisyenin bu meseleyi çalışması ve onlar açısından meselenin nasıl göründüğünün bize aktarılacak olması gerçekten eşsiz bir konferans olacaktır. İstifade edeceğimizi düşünüyorum. Başta AÇASAM müdürü hocamız ve bu konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Mannheim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Heinz A. Richter’in Çanakkale Savaşları’na dair araştırmalarından hazırladığı sunumunu konferansa katılanlar ilgiyle izlediler.