1

Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Araştırmacısı IUCN'de Türkiye’yi Temsil Etti

Bu Haber 1158 Kez Okundu
  • Paylaş:
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Araştırmacısı IUCN'de Türkiye’yi Temsil Etti

Omurgasız denizel türlerden olan sert mercan komuniteleri, (Anthozoa, Scleractinia) Türkiye kıyılarında geniş dağılım gösteren ve ekosistemdeki pek çok canlı için barınma, beslenme ve üreme gibi yüksek faydaları olan canlı grubu olarak bilinir. Türkiye Scleractinia faunası, ekoloji ve taksonomisine ilişkin ilk bilimsel araştırmalar, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi araştırmacısı Arş. Gör. Dr. Barış Özalp tarafından gerçekleştirilirken, ÇOMÜ bu alanda çalışmaların başlatıldığı ilk kurum oldu.

IUCN (International Union for Conservation of Nature) uluslararası web sitesinde 2015 Temmuz ayında yeniden güncellenen ve çoğunluğunu Akdeniz sert mercan türlerinin oluşturduğu bilimsel raporlarda, Türkiye'den konuyla ilgili ilk araştırmacı olarak kabul edilen Dr. Özalp, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'ne ilişkin referanslarda yer aldı.

Nesli tehlike altında olan denizel ve karasal türlerle ilgili önemli çalışmalarıyla bilinen Uluslararası kuruluş IUCN'nin sponsorluğunda 2014 yılında İtalya'nın Roma ve Cenova kentlerinde yapılan nesli tehlike altındaki türler toplantılarına Türkiye’yi ve ÇOMÜ’yü temsilen IUCN burslu araştırmacısı olarak katılım sağlayan Özalp, kıyılarda yaşam süren sert mercan türleriyle ilgili referanslara katkı sağlamıştı.