Çanakkale Savaşları Topluluğu (ÇSATT) İlk Şehitlerimizi Unutmadı

03.11.2009
Üniversitemiz Öğrenci Topluluklarından Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu 2009-2010 döneminin ilk günlerinden itibaren başlattığı etkinliklerini sürdürüyor. Öğrenciler, geçtiğimiz haftalarda Gelibolu Yarımadasına yapılan genel gezinin ardından 18 Ekim’de Anadolu Yakasındaki tabya ve mezarlıkları ziyaret etti. Topluluk üyeleri 24 Ekim’de ise çalışmalarını ayrıntılı bir şekilde gerçekleştirmek üzere Gelibolu Yarımadası kuzey bölgesine arazi gezisi gerçekleştirdi. Kuzey’de gerçekleşen muharebe alanlarını birebir arazi üzerinde incelemeler yaparak yürüyüşe geçen öğrenciler, haritalar yardımıyla ve anlatımlar eşliğinde, savaşın Conkbayırı, The Farm mezarlığı ve Anafartalar Ova’sındaki Halit Rıza Tepesisi’nden Arıburnu sahil mıntıkasına kadar olan bölgede nasıl cereyan ettiğini çok ayrıntılı bir şekilde araştırdı. Benzer bir çalışma da Yarımadanın güney sektörüne yapıldı. Özellikle güney sektöründeki çıkarma koylarını gezen öğrenciler 3 Kasım münasebetiyle Seddülbahir’deki İlk Şehitler Anıtı’nda bir anma töreni gerçekleştirdi. Boğazın giriş kalelerinden biri olan Seddülbahir kalesi, 3 Kasım 1914’te ağır bir bombardımana tutulmuş ve kale içindeki tonlarca cephanelik havaya uçmuştu. Topluluk üyeleri, bu müthiş patlama sonucunda şehit düşen ve aynı zamanda Çanakkale muharebelerinde verdiğimiz ilk şehitlerimiz olan 81 er ve 5 subayımızı unutmadıklarını bu anma ziyaretiyle gösterdiler. Çanakkale Savaşları Topluluğu tarafından geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştirilen etkinliklerden bir diğeri olan “Atatürk ve Çanakkale” konulu fotoğraf sergisini de Çanakkale Lions Kulübü daveti üzerine Kolin Otel’de gerçekleştirdi. Atatürk, şehitlerimiz ve Çanakkale savaşlarının olduğu her ortamda çalışmalarının devam edeceğini belirten topluluk Fotoğrafçılık alt grubu sorumlusu Hafize Kasar, bizlere Çanakkale değerlerimizi anlatma fırsatı veren Çanakkale Lions Kulübü’ne teşekkür ettiğini belirtti. Topluluk yöneticileri, önümüzdeki haftalarda da Cumhuriyet Bayramı, 10 Kasım ve Sarıkamış konulu bir dizi etkinliğin de gerçekleştirileceğini haberini verdi. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.