Doç.Dr. Uğur GÖNLÜGÜR: 'Hemoptizi’de İhmal Ölüme Yol Açabilir'

02.11.2009
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalından Doç.Dr. Uğur GÖNLÜGÜR, Ağızdan kan niye gelir?, Ağızdan kan gelmesi durumunda öncelikle neye dikkat edilmeli? İlk müdahale nasıl olmalı ve hastaneye başvurulduğunda ilk neler yapılmalı? Sorularına açıklık getirdi. Ağızdan kan gelmesi (hemoptizi)'nin Akciğer-kalp hastalıkları, mide-barsak sistemi hastalıkları ve üst solunum yolu hastalıkları nedeniyle ortaya çıkabileceğini belirten Doç.Dr. Uğur GÖNLÜGÜR, Mide veya oniki parmak bağırsağındaki ülserler, gastritler, boğaz kanserleri, burun travmaları, farinjit gibi sebepler akciğer dışı nedenlerden belli başlılarıdır. Akciğer hastalıkları içinde akciğer kanseri, bronşektazi, akut ve kronik bronşitler, zatürre, verem, kalp yetmezliği, akciğer damarlarının pıhtı ile tıkanması hemoptiziye yol açan en sık sebeplerdendir” şeklinde konuştu. Ağızdan kan gelmesi (hemoptizi) durumunda öncelikle kanamanın miktarına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken GÖNLÜGÜR, “Çok fazla miktarda gelen kan, soluk borusunu tıkayabilir. O zaman kişi kendi kanıyla boğularak ölebilir” dedi. Doç.Dr. Uğur GÖNLÜGÜR, “Hastanın çıkardığı kan bulantı ile gelmişse, kusmuk ile karışık ise veya kahverengi ise muhtemelen mideden geliyordur. Bunun tersine hastanın çıkardığı kan öksürükle gelmişse, balgamla karışık ise veya kırmızı renkte ise büyük ihtimal akciğerden geliyordur. Bu durumda hastaya kuvvetli öksürmemesi, öksürecekse kendini zorlamadan öksürmesi söylenir ve hasta kanayan akciğerinin olduğu tarafa yatırılır. Tabi o anki acil durumda hasta ve çevredekiler kanayan tarafı bilemezler. Hasta daha önceden bir akciğer hastalığı geçirmişse ve çekilen filmlerde doktorlar sağ akciğer veya sol akciğerde bir hasardan bahsetmiş olabilirler. Bu hastaya sorulabilir aksi durumda hasta derhal acil servise yönlendirilir. Acil serviste hastaya çekilen bir film pek çok şeyi aydınlatacaktır.Kan akciğerden gelmiyorsa bunu anlayabilmemiz için günümüz teknolojisinde hem yemek borusuna hem de soluk borusuna sokulabilen, ucunda kamera bulunan “hortum” benzeri endoskoplar ile her iki sistem gözlenmelidir. Ayırıcı tanıda en ideal yöntem budur” diye konuştu. Ağızdan kan gelmesi hastayı telaşa sokan bir bulgu olmakla beraber iyi huylu ve kötü huylu nedenleri olabileceğini söyleyen GÖNLÜGÜR, “Az miktarda kan gelen bir hastada ileriki zamanlarda artarak ölüm riski yaratabileceğinden bu tür hastalar derhal en yakın sağlık kuruluşuna mümkünse bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalıdırlar” dedi. Haber ile ilgili fotoğrafa aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.