1. Trakya Bölgesi Kalkınma ve Girişimcilik Stratejileri Sempozyumu Edirne’de Düzenlendi

19.10.2009
Trakya’nın kalkınmasının ele alındığı ve bölgenin 4 üniversitesinin katıldığı “1. Trakya Bölgesi Kalkınma ve Girişimcik Stratejileri Sempozyumu” 16-18 Ekim 2009 tarihlerinde Edirne’de düzenlendi. Açılış programında ve açılış panelinde konuşan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ali AKDEMİR bölgenin kalkınmasının girişimcilikle mümkün olacağını belerterek STK’lara daha fazla önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Rektör Prof. Dr. Akdemir, ÇOMÜ’nün ise girişimcilik konusunda ciddi çalışmaları olan bir üniversite olduğunu belirtti. “1. Trakya Bölgesi Kalkınma ve Girişimcik Stratejileri Sempozyumu” Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Trakya Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesi yöneticileri ve bilim adamlarının katılımlarıyla Trakya Üniversitesi evsahipliğinde gerçekleşti. Kent yöneticileri ile bilim çevrelerinin katıldığı programda bölgenin tahlili ve kalkınmasının ipuçları üzerinde duruldu. ÇOMÜ’nün de etkin katkı sunduğu program açılış konuşmaları ile başladı. Sempozyumun açılışında konuşan Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derman KÜÇÜKALTAN, Trakya bölgesinde girişimcilerin az olduğuna dikkat çekerek krizlerin aşılmasında girişimciliğin önemli yer tuttuğunu kaydetti. Ardından söz alan Kırklareli Üniversitesi Rektörü Mustafa AYKAÇ ise Trakya’nın özelliklerinin birçok fırsat sunduğu ve sempozyumun bu anlamda değerli olduğunu vurguladı. Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan ORAK ise bölgenin tarım, sanayi ve teknoloji ile gelişeceğini belirtti. Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Timur KIRGIZ ise üniversitesiyle ilgili bilgi vererek girişimciliğin önemine değindi. Programın son konuşmacısı Edirne Milletvekili Mustafa AYKAÇ ise konuşmasında TBMM’nin çalışmaları, Bölgesel Kalkınma Ajansları ve faaliyetleri ile bölgeye yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. AKDEMİR : “Bölge Girişimcilikle Kalkınabilir” ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. AKDEMİR ise açılış konuşmaları kapsamında yaptığı değerlendirmede kalkınmanın parametrelerine dikkat çekerek bölgenin bu parametreler adına birçok fırsat sunduğunu böyledi. Norveç, İsveç ve Finlandiya gibi ülkelerin kalkınmalarında girişimciliğin önemine dikkat çeken Prof. Dr. AKDEMİR bölge için girişimciliğin önemli bir kazanç sağlayacağını söyledi. 4 kentte girişimciliği geliştirmesini öneren Rektör Prof. Dr. AKDEMİR, bölgenin eğitimli nüfus oranı, STK’larının yoğunluğu vb. niteliklere sahip olduğunu, girişimciliği geliştirmek için üniversitelerin projeler üretmesi gerektiğini belirtti. “ÇOMÜ’nün Girişimcilikle İlgili Örnek ve Somut Çalışmaları Bulunmaktadır” Açılış konuşmalarının ardından ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ali AKDEMİR’in oturum başkanlığında düzenlenen “Trakya’da Yükseköğretim Sistemine Genel Bir Bakış” konulu panele geçildi. Panele Namık Kemal Üniversitesinin Rektör Yardımcısı ve Kırıkkale Üniversitesi Rektörü panelist olarak katıldı. Oturum Başkanlığını yapan Rektör Prof. Dr. Akdemir panel kapsamında “Trakya’da Yükseköğretim Bağlamında ÇOMÜ’nün Kurumsal Özellikleri” konulu bir sunum yaptı. Sunumda, ÇOMÜ’nün vizyon, misyon, yapılanma, dış ilişkiler, öğrenci toplulukları, topluma yönelik hizmetleri, eğitim modeli, düzenlediği ve düzenleyeceği kongre vb. bilimsel organizasyonlara değinildi. Rektör Akdemir, ÇOMÜ’nün girişimciliğe önem verdiğini belirterek, bu konuda bir merkezlerinin bulunduğunu, öğrencileri devlet ve özel sektör dışında STK’lar ve Girişimcilik için yetiştirdiklerini kaydetti. Rektör Prof. Dr. Akdemir 23 Ekim’de başlayacak “6. Uluslar arası STK’lar Kongresi” ile “2010 Dünya Üniversiteler Kongresi” hakkında da katılımcıları bilgilendirdi. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.