Savaş Alanı Arkeolojisi İle İlgili Proje Toplantısı Üniversitemizde Yapıldı

13.10.2009
Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR başkanlığında Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetlerinin ortaklaşa desteklediği, 'Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda Anzak (Arıburnu) Bölgesi Savaş Alanı Yüzey Araştırma Projesi' ile ilgili bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Avustralya Büyükelçiliği'nin Gazi İşleri Bakanlığı ve Gelibolu İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Ian FLETCHER ile Projenin Eş-Başkanlıklarını yürüten Yrd. Doç. Dr. Mithat ATABAY ve Prof. Tony SAGONA'nın yanısıra üç ülkenin ilgili araştırmacıları katıldı. Projenin Eş-Başkanlığını yürüten üniversitemiz öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat ATABAY, projenin beş yıllık bir proje olduğunu ve Lozan Antlaşmasının 129. maddesindeki ekli 3 nolu haritanın kapsadığı alanda yapılacağını vurguladı. Üç ülkenin askerlerinin temas içinde bulunduğu bir alanın bu projenin kapsamı içinde bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Mithat ATABAY, bu projenin en önemli yanının bu alanda hiçbir kazı yapılmadan arkeolojik buluntuların tespit edilmesi olduğunu ifade etti. Bu anlamda bir tahribatın olmayacağı, sadece yüzey araştırmasının yapılacağının altı çizildi. Yrd. Doç. Dr. Mithat ATABAY, proje içerisinde uydu fotoğrafları kullanılarak, kartografik haritalar hazırlanarak simulasyon yapılacağını bu şekilde de toprağın altında ve üstünde nelerin olduğunun görülebileceğini belirtti. Projenin Türkçe ve İngilizce olarak kaydedileceğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mithat ATABAY, hava şartları ve koşullarına bağlı olarak proje için yılda iki defa bir araya gelmeyi planladıklarını da belirtti. Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR ise böyle önemli bir projede üniversitemizin yer almasının Çanakkale Savaşları konusunda gösterdiği uzmanlaşma ve kronik hale gelmiş sorunları çözebilme kabiliyetinden kaynaklandığını belirtti. Daha önce böyle bir projenin gerçekleştirilmemiş olduğunu belirten Rektörümüz, bu projeden elde edilecek bilgilerin bütün dünyayla paylaşılacak olmasının heyecan verici olduğunu vurguladı. Bu projenin kendisinden sonra yapılacak olan çalışmalar için köprü vazifesi göreceği de Rektörümüz tarafından belirtildi. Doç. Dr. Turan TAKAOĞLU'da savaş alanları arkeolojisinin Türkiye'de daha önce hiç yapılmamış olduğunu vurguladı ve teorik olarak ülkemize büyük katkılarda bulunacağının altını çizdi. Avustralya'lı ve Yeni Zelanda'lı araştırmacılar da akademik, arkeolojik, sosyal boyutları olan böyle bir proje içerisinde yer almaktan çok mutlu olduklarını ifade ettiler. Araştırmacılar bu projenin tarihsel ve arkeolojik anlamının yanısıra üniversiteler arası bağları kuvvetlendireceğini de vurguladılar. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.