Aktif Tektonik Araştırma Grubu (ATAG) 13. Çalıştay’ı Yapıldı

08.10.2009
Üniversitemiz Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünce düzenlenen Aktif Tektonik Araştırma Grubu (ATAG) 13. Çalıştay’ı Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Tören öncesinde Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erdinç Yiğitbaş, çalıştay hakkında bilgiler aktardı. Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Tutkun ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir’in açılış konuşmalarından sonra konuşan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçyiğit, ''Herkesin 10 yıldır konuştuğu İstanbul depreminin kaynağına baktığımız zaman, doğu tarafındaki hatta birikmiş enerji 1999 depremiyle serbest bırakılmıştır. Artık 200-250 yıl büyük bir deprem yaratmayacaktır'' dedi. Prof. Dr. Koçyiğit, Üniversitemiz Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünce düzenlenen Aktif Tektonik Araştırma Grubu (ATAG) 13. Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de yer bilimlerinin 60 yıllık geçmişe sahip olduğunu, 30'un üzerinde uzmanlık alanında önemli mesafe katedildiğini bildirdi. Türkiye'deki yer bilimcilerin resmi öğretisine yaklaşık 200 yıl önce başlamış Avrupa ülkelerindeki eş değer meslektaşlarıyla bilgi düzeyi, uygulama yetisi açısından yarışır duruma geldiğini kaydeden Koçyiğit, slayt gösterisi ve haritalarla bilgi verdi. Koçyiğit, jeolojik olarak geçmişte ne gibi olaylar olmuşsa bugün de aynı olayların devam ettiğini ifade ederek, jeolojik verilerin 80 milyon yıl önce Biga Yarımadası'nın Sakarya'nın bir parçası olduğunu ortaya koyduğunu bildirdi. Geçmişin değişmezlik prensibinden yola çıkılarak çözülebileceğini kaydeden Prof. Dr. Koçyiğit, Çan havzasında ve bölgede yaşanan jeolojik değişimleri anlattı. Prof. Dr. Koçyiğit, 40 milyon yıl öncesinde Ankara ve Doğu Anadolu'ya doğru sürekli bir alçalma ve denizsel koşulların olduğunu, bugünkünün tersi bir coğrafyanın bulunduğunu belirterek, Ankara ve Doğu Anadolu'nun daha aşağılarda, deniz seviyesinde bulunduğunu, Sakarya bölgesinin ise bugünkü Doğu Anadolu'nun konumunda olduğunu söyledi. Yaklaşık 3 milyon yıl öncesine gelindiğinde bu kez Doğu Anadolu'nun yükselmeye başladığını ve bugün yaklaşık deniz seviyesinden 2 kilometre yükseğe çıktığını kaydeden Koçyiğit, batıya doğru ise bu sefer alçalma ve çökme meydana geldiğini belirtti. Jeolojide zaman diliminin uzun olduğunu, Yenice-Gönen uzantısının 1953 yılında büyük bir depreme neden olan yapı olduğunu kaydeden Koçyiğit, bu yapının üzerinde 1 santimetrelik hareketlilik olduğunu, bunun 100 yılda 1 metre, 500 yılda 5 metre olduğunu söyledi. Bu hattın 5 metrelik enerji birikimi yaratacak bir fay olduğunu ifade eden Koçyiğit, ''Ortalama 400 veya 500 yılda burada 7 büyüklüğünde bir deprem yaratabilecek potansiyel bulunmaktadır'' dedi. 11 Ekim’e kadar sürecek çalıştay’da 58 bildiri sunuldu. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.