Türkiye'de Astronomi’nin Geleceği Sempozyumu Yapıldı

30.09.2009
Üniversitemiz Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, TÜBİTAK'a bağlı ulusal gözlemevinin, teleskopların kurulmasında, planlanmasında ve çalıştırılmasında çok zaman kaybettiğini savundu. Demircan, ÇOMÜ Troia Kültür Merkezi'nde düzenlenen, ''Türkiye'de Astronominin Geleceği'' sempozyumunda yaptığı konuşmada, eğitim ve öğretimde, üniversitelerdeki bilimsel araştırmaların temel alındığını belirterek, bilimsel araştırmaların, gürültü düzeyinin üstünde, özgün ve güncel olmak zorunda olduğunu söyledi. Bütün üniversitelerde, tüm bilim dallarında artık rekabetin başladığını ifade eden Demircan, üniversitelerin daha iyi öğrenci alabilmek, öğrencilerini daha iyi yetiştirebilmek, iyi eğitim ortamları oluşturmak için, daha iyi laboratuvarlar kurmaları gerektiğini bildirdi. Demircan, astronomi ve uzay bilimlerinde laboratuvarın gökyüzü ve evren olduğunu, bunların doğal laboratuvar konumunda bulunduğunu ve oraya para vermediklerini kaydederek, gökyüzü ve evrenin hiç kimsenin tekelinde olmadığını dile getirdi. Gökyüzünü inceleyebilmek, araştırabilmek, oradan bilgi çıkarabilmek için teleskoplara, dedektörlere ihtiyaçları olduğunu belirten Demircan, daha iyi teleskop ve dedektörlerin, daha iyi bilimsel araştırmaları ve daha kaliteli eğitim, öğretimi getirdiğini anlattı. Türkiye'de yetişmiş insan gücünde, kalite açısından sorun olmadığını, AB ve ABD'ye giden bilim adamlarının, en az oradakiler kadar başarılı olarak döndüklerini ifade eden Demircan, daha büyük teleskobun, daha kaliteli, bilimsel araştırma yapma gereğinden kaynaklandığını vurguladı. Şimdiye kadar Türk astronomların 30-40 santim çaplı teleskoplarla yetindiğini, bunda tüm astronomların hatası bulunduğunu ileri süren Demircan, ''Milli gelirden bir bina, bir kilometrelik yol parası, bir lüks araba parasının da, bir teleskoba da harcanabileceğine kimseyi ikna edemedik şimdiye kadar. 2000'li yıllara kadar böyle bir ciddi çalışmanın içine de girmedik sanki. Çünkü ikna edemedik'' dedi. Prof. Dr. Osman Demircan, bugün Bulgaristan'da 2 metre çapında, Yunanistan'da 2.3, Mısır'da 1.9, İsrail'de 1, Azerbaycan'da 2 ve Ermenistan'da 3 metrelik teleskopların 1960'lı yıllardan bu yana kurulduğunu hatırlatarak, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya gibi nüfus açısından Türkiye'ye denk, gelişmiş AB ülkelerinin her birinde 1 metrenin üzerinde 10'dan fazla teleskop bulunduğunu açıkladı. Demircan, bu ülkelerdeki yetişmiş insan gücünün de bizdekinin en az 10 katı olduğuna işaret etti. Yetişmiş insan gücünün artırılması için bilimsel alt yapının geliştirilmesi ve daha fala para ayrılması gerektiğini belirten Demircan, merkez olarak, Türkiye koşullarında 2000 yılında büyük zorluklarla 122 santimlik teleskobu kurma çalışmalarına düşünce olarak başladıklarını, geçtiğimiz ağustos ayında da teleskobu kurduklarını bildirdi.Demircan, şöyle konuştu: ''Ülkemizde bugün 1 metrenin üzerinde en az 10 tane teleskop olmalıydı şimdiye kadar. Maalesef şimdilik 2 tane var, bir de Rus teleskobunu sayarsak... 3 bin 250 olan astronom sayımızın da 5-6 bin olması gerekiyor, AB'nin gelişmiş ülkeleriyle karşılaştırmamız için kendimizi. TÜBİTAK'a bağlı olan ulusal gözlemevi, teleskopların kurulmasında, planlanmasında, çalıştırılmasında çok zaman kaybetti. Daha 1980'li yıllarda 3-4 metrelik teleskop kurulabilirdi. Şimdiye kadar daha üst düzey bilim üretebilirdik, geç kaldık.'' Yeni teleskoplarının, gözlemsel araştırmalarda evrenin daha derinlerine daha duyarlı daha bakmalarını, daha etkin görmelerini sağlayacağını vurgulayan Demircan, şöyle devam etti: ''Teleskobu 6 kişilik Alman ekip kurdu. Teleskop çalışıyor ve hiçbir aksama olmadı. Teleskop, her açık gece kullanılacak. Projelerle paylaşılacak gözlemlerin bilim dünyasına önemli katkılar getireceğine inanıyoruz. Teleskop için şimdiden 10 yıllık projeler hazır. Bu yeni teknoloji teleskobunun Türkiye'de yeni teleskop üretimi çalışmalarına da yön vereceğine inanıyoruz. Kurulması düşünülen Uzay Bilimleri ve Teknolojileri bölümleri ile uzay bilimlerinde üretilecek yeni bilgilerin, uzay teknolojilerinde kullanılarak, uzay çalışmalarının yakın gelecekte Türkiye'de ülke gelişimine önemli katılar sunacağına inanıyoruz'' dedi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir de, 122 santimetre çaplı Türkiye'nin en büyük teleskobunu kurduklarını belirterek, merkezin 7 yıllık bir geçmişi olduğunu ve 32 mensubuyla ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yapılan bir merkez olduğunu söyledi. Teleskobun 2007 yılında DPT tarafından projelendirildiğini belirten Akdemir, T 122 teleskobunun, 1 milyon TL'ye mal olduğunu bildirdi. Sempozyuma 8 üniversiteden 25 astrofizikçi ve öğrenciler katıldı. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.