'Japon Araştırmacıların Gözünden Türkiye' Sempozyumu Gerçekleştirildi

26.09.2009
Üniversitemiz ile İlden Türkiye Doğu Asya Disiplinler Arası Araştırma ve Eğitim Vakfı (İTÜDAV)'nın ortaklaşa düzenledikleri "Japon Araştırmacıların Gözünden Türkiye" Sempozyumu üniversitemizin Süleyman Demirel Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan sempozyumun açılış konuşmasını yapan üniversitemiz kurucu Rektörü Prof. Dr. A. Mete TUNÇOKU, Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR'in böylesine önemli bir sempozyumun düzenlenmesine büyük bir katkı sunduğunu belirtti. Prof. Dr. A. Mete TUNÇOKU, Japonya'nın Asya'nın Türkiye'ye en uzak ülkesi olduğunu belirterek; “Coğrafya olarak çok uzağız. Hiç durmaksızın yaklaşık 15 saat süren İstanbul-Tokyo yolculuğu yapanlar bunu iyi bilir. Ne var ki, bu uzaklık ülkelerimiz arasında, yüzyılı aşkın bir zaman öncesinden başlayan samimi, içten ve herhangi bir çıkara dayanmayan bir dostluğun gelişmesine engel olmamıştır. Türkiye ve Japonya hep dost ülkeler olmuştur. Bu dediklerim dün olduğu gibi, bugün de geçerlidir. Diğer yandan, ülkelerimiz arasındaki ilişkiler günümüzde her alanda hızla gelişmektedir. Özellikle kültürel ve bilimsel alanlarda yoğunlaşan bu ilişkiler sonucu; üniversiteler arası öğrenci-öğretim elemanı değişimi ve ortak projeler yapılmaktadır. Özellikle ÇOMÜ bu konuda çok faaldir. Bugün burada, üniversitemizde gerçekleştirdiğimiz bu toplantı, sanıyorum bunun en güzel ve somut örneklerinden birisidir. Japonya'nın farklı üniversitelerinden gelen beş profesör ve eşleri bizlerle birlikteler. Hocalarımız, 'Japon araştırmacıların gözünden Türkiye' konulu bir sempozyum için geldiler. Aslında bunu, ben geçen yıl Japonya'da iken kararlaştırmıştık. Her biri kendi alanında otorite olan meslektaşlarım, alanlarına giren ve Türkiye'yi ilgilendiren birer konu seçip, birincil Japon kaynaklarını kullanarak araştırdılar ve tebliğlerini hazırladılar. Bugün bizlere sunacaklar. Bunları daha sonra Türkçe ve Japonca bir kitap olarak yayınlayacağız” dedi. Prof. Dr. A. Mete TUNÇOKU, bu bilimsel etkinliğin iki ülke arasında dostluk, anlayış, kültürel işbirliğine katkılar sağlayacağını da vurgulayarak bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen bütün arkadaşları kutladı. Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR ise düzenlenen sempozyumun üniversite açısından büyük bir önem taşıdığını belirterek şunları ifade etti: “Bugün burada, çok yararlı olacağına inandığım bilimsel bir etkinlik için toplanmış bulunuyoruz. Değerli Japon araştırmacıları bizlere, hazırladıkları konuları anlatıp tartışacaklar. İşin ilginç yönü, bu konuların temelde Türkiye ile ilgili olması. Yani, Japon araştırmacılar, Türkiye'yi anlatacaklar. Japonya ve Japon ulusu, ülkemizde aydınların yakından ilgilendiği, üzerinde her zaman çalışma ve tartışmaların yapıldığı bir konudur. Japonya'nın modernleşme yolunda gerçekleştirdiği büyük başarılar hep dikkat çekmiştir. Ben de, işletme alanında çalışan bir araştırmacı olarak Japonya ile yakından ilgileniyorum. Özellikle de, Japon şirketlerinde çok başarıyla uygulanan ve Ringi Sistemi denilen sistem, derslerimde üzerinde önemle durduğum bir konudur. 2009- 2010 Ders Yılı'nın başında böylesine önemli ve ilginç, uluslararası bilimsel bir etkinliğe ev sahipliği yapmak bizim için çok memnuniyet vericidir. İnanıyorum ki bu sempozyumda ele alınıp tartışılacak konular, ülkelerimiz arasında var olan geleneksel, tarihi dostluk, işbirliği ve karşılıklı anlayışın daha da gelişip güçlenmesine değerli katkılarda bulunacaktır”. Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR, bu sempozyumdan çıkacak bilgilerin hem Türkçe hem de Japonca olarak Japon Araştırmacıların Gözünden Türkiye adlı kitapta toplanacağını ve bu kitabın kütüphanemizde bir başvuru kaynağı olarak yer alacağını bildirdi. Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR, 2009-2010 ders yılının başında böylesine ilginç bir sempozyuma evsahipliği yapmanın önemli olduğunu ve bu düşünceler içerisinde sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen tüm arkadaşlara, Japonya'dan bu sempozyuma katkı veren tüm araştırmacılara sevgi ve saygılarını sunduğunu belirtti. Kansai Üniversitesinden Prof. Ken TAKESHITA da yaptığı konuşmada, bu sempozyumda Japon araştırmaların gözünden Türkiye ile ilgili konuşmalar yapılacağını bildirdi. Prof. Ken TAKESHITA, bu sempozyumun ülkemiz hakkında düşünme şansı yaratmasının kendileri için en büyük mutluluk olacağının da altını çizdi. Oturum başkanlığı üniversitemiz kurucu Rektörü Prof. Dr. A. Mete TUNÇOKU tarafından yapılan sempozyumda Prof. Sako SUSUMU tarafından “1980 Ertuğrul gemisinin batışı ve Japonya'daki yankıları”, Prof. Seki SHIZUO tarafından “İlk Japon Büyükelçisi V.OBATA ve 1925-28 Türkiye’si”, Prof. Ken TAKESHITA tarafından “Hashimato Kıngoro’nun Milli Mücadele ve Mustafa Kemal’den etkilenişi”, Prof. Tobe RYOUICHI tarafından “2. Dünya Savaşı yıllarında Ankara’daki Japonya Büyükelçiliği”, Prof. Oda YOSHİKO tarafından “Japon ve Türk siyasal sisteminde din” konularını ele alan sunumlar gerçekleştirildi. Sempozyum sonrası Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR, üniversitemiz kurucu Rektörü Prof. Dr. A. Mete TUNÇOKU ve beraberindeki Japon konuklar tarafından makamında ziyaret edildi ve böylesine önemli bir sempozyuma gösterdikleri katkılardan dolayı Rektörümüz'e teşekkür edildi. Yapılan ziyaret esnasında Japon konuklara hediyeler verildi ve Japon konuklarda Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR'e Japonya'dan getirdikleri çeşitli hediyeleri sundular. Ayrıca üniversitemizin Dardanos Tesisleri'nde Japon konukların onuruna akşam yemeği düzenlendi. Konu ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.