Türkiye, Avustralya ve Yeni Zellanda Tarihçileri İle Arkeologları Gelibolu Yarımadasında Ortak Çalışma Yapacak

08.09.2009
Avustralya Türkiye Büyükelçisi HE Peter Doyle, Avustralya Gazi İşleri Bakanlığı Müsteşarı Mr Ian Campbell PSM ve Avustralya Gazi İşleri Bakanlığı Müsteşar Danışmanı Mr. Matthew Cartledge ile birlikte Rektörümüz Prof. Dr. Ali Akdemir’i makamında ziyaret etti. Ziyarette Türkiye, Avustralya ve Yeni Zellanda ülkelerinin tarihçileri ile arkeologları arasında Çanakkale Gelibolu Yarımadasında yapılması planlanan ortak çalışmalar konuşuldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avustralya Gazi İşleri Bakanlığı Müsteşarı Mr Ian Camplell şunları söyledi: “Avustralya Gazi İşleri Bakanlığı ve Avustralya büyükelçiliği olarak, Gelibolu Yarımadası Anzac bölgesinde Türkiye, Avustralya ve Yeni Zellanda’nın belirlemiş olduğu tarihçi ve arkeologların bir araya gelip, belirtilen bölgelerde ortak araştırma yapmaları konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmada üç ülkenin tarihçileri ve arkeologları bir araya gelerek, belirlemiş oldukları plan dahilinde çalışmalarına başlayacaklardır. 3 ülke ekibinin bir araya gelmesini dört gözle bekliyorum. Bu ekip sayesinde Anzac bölgesiyle ilgili bilmediğimiz konuları öğreneceğimizden dolayı çok mutluyum” dedi. Üç ülke tarihçileri ve arkeologları arasında yapılması planlanan arkeolojik ve yüzey araştırmaları projesinden dolayı çok mutlu olduğunu belirten Mr Lan Camplell, projenin Türk ve Avustralya koordinatörlüğünde ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi çatısı altında olacağını ifade etti. Rektörümüz Prof. Dr. Ali Akdemir ise üç ülkenin çok güzel çalışmalar yapacak olduğunu belirterek, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak, kalıcı ve her gün yenilenen çalışmalar yapmak istediklerinin altını çizdi. Rektörümüz Prof. Dr. Ali Akdemir: “Bu çalışma sayesinde savaş alanıyla ilgili bilinmeyenlerin öğrenileceğini düşünüyorum” dedi. Avustralya Türkiye Büyükelçisi HE Peter Doyle, Avustralya Gazi İşleri Bakanlığı Müsteşarı Mr Ian Campbell PSM ve Avustralya Gazi İşleri Bakanlığı Müsteşar Danışmanı Mr. Matthew Cartledge, Rektörümüz Prof. Dr. Ali Akdemir’i ziyaret ettikten sonra Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyeleriyle bir araya gelerek, Öğretim Üyelerimize Gelibolu Yarımadasında yapılması planlanan proje ve çalışmalar hakkında bilgiler aktardı. Konuyla ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.