TÜBİTAK Doktora Sonrası Araştırma Burs Programları 05.03.2013

2218 - Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı

Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Teknoloji, Tarımsal Bilimler, Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler alanlarında doktorasını ya da Tıbbi Bilimlerde doktora veya uzmanlığını alan ve doktora/uzmanlık derecesini aldığıüniversitenin bulunduğu ilin dışında bir kurumda doktora/ uzmanlık sonrasıaraştırma yapacak/yapıyor olan araştırmacılara burs verilmektedir.

Burs Miktarı:

Aylık burs miktarı;başka bir yerden geliri olmayanlar için 2.250 TL/ay, başka bir yerden geliri olanlar için 1.000 TL/ay'dır. Burslar, her ay sonunda bursiyerlerin banka hesaplarına yatırılır. Burs süresi en çok 24 aydır.

I.Dönem: 11 Şubat 2013-8 Mart 2013

II.Dönem: ... - 20 Eylül 2013

www.tubitak.gov.tr/bideb/2218

2219 - Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı

Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Teknoloji, Tarımsal Bilimler, Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler alanlarında doktorasını ya da Tıbbi Bilimlerde doktora veya uzmanlığınıalmış ve yurt dışında araştırmalar yapacak olan bilim insanlarını desteklemektedir.

Burs Miktarı:

Aylık burs miktarı Avrupa ülkeleri için en fazla 1.900 Avro, Diğer ülkeler için en çok 2.500 Amerikan doları olup, araştırmanın yapılacağı yöredeki yaşam giderleri göz önünde bulundurularak saptanır. Ödemeler üçer aylık dönemlerde yurt içinde veya yurt dışında yapılır. Gidiş-dönüş yol giderleri TÜBİTAK tarafından karşılanır. Burs süresi, 12 ayı aşmamak koşuluyla, adaya TÜBİTAK tarafından tahsis edildiği bildirilen süre kadardır.

Dönem: 11 Şubat 2013-8 Mart 2013

Dönem:...- 20 Eylül 2013

www.tubitak.gov.tr/bideb/2219

2221 - Konuk veya Akademik İzinli (Sabbatical) Bilim İnsanı Destekleme Programı

Kamu veya özel sektör kurum ve kuruluşlarında, Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Teknoloji, Tıbbi Bilimler, Tarımsal Bilimler, Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan bilim insanı/araştırmacıaçığının kapatılmasına ve bilim üretimine katkıda bulunmak üzere yurtdışındaki üniversitelerde ve/veya araştırma kuruluşlarında çalışmakta olan kendi uzmanlık alanlarında seçkin bilim insanlarının/araştırmacıların Türkiye’ye getirilerek, araştırma yapma, labaratuvarda çalışma, ürün geliştirme, konferans/kongre düzenleme, seminerler/dersler verme, ortak proje yazma gibi her türlü akademik ve Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştirmesine olanak sağlamaktır.

Ayrıca akademik izin döneminde (sabbatical) Türkiye’deki Üniversite ve Enstitülere gelecek olan konuk bilim insanları da program kapsamında desteklenir.

Burs Miktarı:

Akademik izin döneminde gelecek konuk bilim insanlarının en az 3 ay en çok 12 ay süreliğine Türkiye’ye davet edilmesi gerekmektedir. Akademik izinli gelecek bilim insanlarının akademik niteliklerine, almış oldukları akademik ünvanlara ve başka yerden destekleri olup olmamasına bağlı olarak aylık;

·Yrd. Doçentler için 2.500$ karşılığı TL

·Doçentler için 3.000$ karşılığı TL

·Profesörler için 3.500$ karşılığı TL destek ile yol ve sağlık sigortası giderleri ödenir.

Başvuru Tarihleri:

Başvuru yılda 12 dönemdir. Başvurular her ayın son işgünü mesai saati bitimine kadar yapılır ve takip eden ilk grup toplantısında değerlendirilir.

www.tubitak.gov.tr/bideb/2221

2232 - Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı

Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Teknoloji, Tarımsal Bilimler, Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler ile Tıbbi Bilimler alanlarında araştırma deneyimine sahip T.C. uyruklu araştırmacıların yurtdışından Türkiye’ye dönmelerini teşvik etmek ve çalışmalarını yurt içinde sürdürebilmeleri için destek vermektir.

Destek Kapsamı:

·Doktorasının bitiren araştırmacıların yurt dışında kendi alanlarında en az 2 yıl iş tecrübesine

·Yüksek lisansını bitiren araştırmacıların yurt dışında kendi alanlarında en az 4 yıl iş

tecrübesine

·Lisansını bitiren araştırmacıların kendi alanlarında en az 6 yıl iştecrübesine sahip olması

gerekmektedir.

Burs Miktarı:

Aylık burs miktarı 3.250 TL dir. Bursiyerliği esnasında ücretli göreve atanan bursiyere aynı burs miktarı, öngörülen toplam burs süresi dikkate alınarak ödemeye devam edilir. Üniversite veya Kamu Ar-Ge birimlerinde araştırma yapan bursiyerlere en fazla 25.000 TL araştırma desteği verilir.

Başvuru Tarihleri:

Yılda 12 dönem başvuru alınan programa yapılacak başvuruların her ayın son cuma gününe kadar yapılmasıgerekmektedir.

www.tubitak.gov.tr/bideb/2232

2236 - Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşımı Destek Programı

Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Teknoloji, Tıbbi Bilimler, Tarımsal Bilimler, Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler alanlarında, ihtiyaç duyulan bilim insanı/araştırmacı açığının kapatılmasına ve bilim üretimine katkıda bulunmak üzere yurt dışındaki üniversitelerde ve/veya araştırma kuruluşlarında çalışmakta olan, kendi uzmanlık alanlarında 100 deneyimli bilim insanına/araştırmacısına Türkiye’deki üniversitelerde, kamu-Ar-Ge birimleri ve sanayi kuruluşlarında kadrolu istihdam edilmesine, araştırmalara katılmak, teknolojik yenilikler getirmek için yurt içinde istihdamına destek sağlanmaktadır.

Başvuru Tarihleri:

Programa başvurular her yıl bir dönem olarak elektronik ortamda alınır.

www.cocirc.tubitak.gov.tr

Dış İlişkiler Koordinatörlüğü