3

29.05.2020 Tarihli Senato Toplantısı Kararları

Bu Duyuru 5839 Kez Okundu
  • Paylaş:

Karar 01) Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 31.03.2020 tarihli Yüksek Öğretim Yürütme Kurulu toplantısında alınan karar gereğince 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında ders kaydı yapmış ancak uzaktan öğretime devam etme imkânı bulunmadığı için derslere devam edemeyen Ön lisans, Lisans ve Lisansüstü öğrencileri 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı ile sınırlı olarak kayıt dondurabilmektedirler. Kayıt dondurma işlemlerine ilişkin başvurular alınmakta olup, bu başvuruların yarıyılın bitiş tarihi olan 12 Haziran 2020 tarihine kadar  yapılmasına, bu tarihten sonra gelen taleplerin değerlendirmeye alınmamasına oy birliği ile karar verilmiştir. 

Karar 02) Üniversitemiz “Uzaktan Eğitim-Öğretim Süreçlerinde Dijital Ortamda Yapılacak Ölçme ve Değerlendirme Esasları”nın aşağıdaki şekliyle kabul edilmesine oy birliği ile karar verildi. 05.05.2020 ve 12.05.2020 Tarihli Senato Toplantılarında yarıyıl sonu (final) sınavlarının, 1-12 Haziran 2020 tarihlerinde ve bütünleme sınavlarının ise, 22-26 Haziran 2020 tarihlerinde uzaktan dijital olarak ödev, proje, online sınav vb. şekilde yapılmasına karar verilmiştir. 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında uzaktan eğitim sistemi ile verilen derslerin değerlendirmeleri, ilan edilen tarihlerde uygulanacak değerlendirme (gözetimli ya da gözetimsiz olarak uygulanacak açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar), ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler (dijital olarak teslim edilecek tasarım, uygulama, portfolyo uygulamaları), Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi (ÜBYS) ve Üniversitemiz tarafından senkron (canlı) derslerde kullanılan Microsoft Teams etkinlikleri, ÜBYS ve Microsoft Teams analitikleri kullanılacaktır. 

Dijital ortamda yapılacak ölçme ve değerlendirme süreçlerinde küresel salgın dönemiyle sınırlı olmak kaydıyla, YÖK’ün almış olduğu kararlara ek olarak; 

1. Uzaktan eğitim sistemi üzerinden yapılacak olan değerlendirmelerde öğrenciler, yüz yüze verilen dersler ve uzaktan eğitim yapılan süre içerisinde dersin öğretim elemanınca yapılan tüm faaliyetlerden (canlı ders, materyal, ders notu vb.) sorumlu tutulacaktır. 

 2. Çevrimiçi ödevler hazırlanırken bilgisayar kullanımı zorunlu tutulmayacak, elle yazılan ödevler de kabul edilecek; öğrencilerin ödevlerini (ödevlerinde adı, soyadı ve öğrenci numarası bulunması) ÜBYS sistemine yüklemeleri ve/veya e-posta yoluyla ödevlerini dersin öğretim elemanına en geç 12 Haziran 2020 tarihine ve saat 23.59’a kadar göndermelerine olanak tanınacaktır.

 3. Bütün sınavların ve/veya sınav yerine geçecek (yazılı, ödev, yazılı/çizili proje, dijital görüntü ve ses kaydı gibi) ölçme ve değerlendirme verilerinin somut, belgelenebilir ve hukuki açıdan şeffaf, açıklanabilir ve denetlenebilir olması ve herhangi bir itiraz durumunda bu belgelerin Üniversite yönetimine sunulabilecek şekilde saklanması dersin öğretim elemanının ve ilgili birimin sorumluluğundadır. 

4. Yapılan ödevlerin (proje, tasarım, dijital ses/görüntü kaydı /çevrimiçi sınav vb.) sisteme yüklenen başka bir ödev ile bire bir aynı olması durumunda bu ödevlerin tamamı kopya olarak değerlendirilecek ve ödevleri aynı olan öğrenciler hakkında disiplin soruşturması başlatılacaktır. 

5. Dezavantajlı/engelli öğrenciler için dersin öğretim elemanı tarafından Engelsiz ÇOMÜ Birimi ile koordineli bir şekilde öğrencinin engel durumuna göre ölçme aracı belirlenerek uygulanacaktır.