0

ÇOMÜ Senatosundan Kınama

Bu Duyuru 1916 Kez Okundu
  • Paylaş:

Filistin’in, Osmanlı egemenliğinden koparılışından bu yana yapılan hiçbir uluslararası antlaşmada ve İsrail’in kurulduğu 1948 yılından beri hiçbir Birleşmiş Milletler düzenlemesinde ve hiçbir uluslararası antlaşma ya da uzlaşmada Kudüs, İsrail’in ülkesinin bir parçası ya da başkenti olarak yer almamıştır. BM’nin  kabul görmeyen 1947 çözüm planında Kudüs, uluslararası statüye sahip bir şehir olarak kabul edilmiştir. 1967 yılında ise İsrail, Kudüs’ün yarısını işgal etmiş ve diğer yarısını da kontrol altında tutmaya çalışmış ve bu işgalini halen devam ettirmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’nın, İsrail’in ülkesinin bir parçası bile olmayan Kudüs’ü, İsrail’in başkenti olarak tanıması kararı, her şeyden önce hukuk kurallarını hiçe sayan, gayri meşru bir karardır ve yok hükmündedir.

Öte yandan, bu karar yeni çatışmalara, yeniden çok sayıda masum insanın ölümüne ya da yaralanmasına ve yeni zulümlere neden olacak bir kapı açmaktadır. Bu yönü ile de, insanoğlunun en temel haklarından birisi olan yaşama hakkını ve barış içerisinde yaşama hakkını hiçe saymaktadır.

Uluslararası Hukuk’un ve insanlığın  temel değerlerini hiçe sayan bu kararı kınıyoruz ve Ortadoğu’da yeni zulümlere yol açmadan kaldırılmasını temenni ediyoruz. 

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ SENATOSU