0

ÇOMÜ Senatosu Darbe Girişiminin Ardından Bir Kınama Mesajı Yayınladı

Bu Duyuru 1972 Kez Okundu
  • Paylaş:

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Olağanüstü Senato Toplantısı 19.07.2016 tarihinde gerçekleştirildi.

Toplantının gündemi, 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye’nin seçilmiş meşru hükümetine ve seçilmiş meşru cumhurbaşkanına karşı Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yuvalanan illegal çete mensubu terörist hainler (FETÖ) tarafından bir darbe girişiminin yapılmış olması olarak belirlendi.

Prof. Dr. Yücel Acer senatoda yaptığı konuşmada “Bu toplantının gündemini, Türkiye’nin seçilmiş meşru hükümetine ve seçilmiş meşru cumhurbaşkanına karşı bir darbe girişiminin yapılmış olması olarak belirledik. 1 gecede yapılan darbe girişiminin tamamen başarısızlığa uğratıldığını gördük.

Milli iradeye ve milletimize bu derece kin ve saldırganlıkla yaklaşan başta FETÖ ve destekçileri olmak üzere, bu tür şebekelerin temizlenmesi için uzun soluklu bir mücadele başlatılması gerekiyor. Bu mesele, özellikle akademik camianın ciddiyetle üzerinde dikkatle durması gereken bir husustur. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu olarak, bir araya gelip bu konuyu görüşüp, üniversiteye olan yansımalarını ele alıp bir ortak bildiri yayınlamaya karar verdik. Bu ortak bildiri hem üniversitemiz düzeyinde hem Türkiye Üniversiteleri düzeyinde çok büyük önem taşıyor.

Geçmişte, üniversiteleri, üniversite rektörlerini kullanarak darbe çağrısı yapanlar, darbe destekçiliği yapanlar oldu. Üniversitelerin hem toplum üzerinde hem genç nüfus üzerindeki etkisini kullanarak halkın iradesi dışında darbeyi destekleyen süreçler yaşandı.

Bu anlamda üniversitelerin ve ÇOMÜ’nün sağlam durması ve darbe karşıtı duruşunu net bir şekilde göstermesi adına bu senato toplantısı çok önemli” dedi.

Prof. Dr. Yücel Acer; “Artık bir köşeye sinip başımıza gelenleri çaresizce bekleyecek düzeyde bir toplum değiliz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve tüm halkımız kendi irademize her şartta sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyordu ve ülkenin iradesini korumak adına, demokrasi için büyük bir mücadele verildi” diyerek son günlerde yaşananların tarihi bir süreç olduğuna vurgu yaptı.

Rektör Acer “Son günlerde kendisini tankın önüne siper eden, asker tarafından öldürülen, tankların altında ezilen, demokrasi ve halk iradesi için şehit olanların Çanakkale Zaferi sırasında şehit verdiğimiz atalarımızdan farkı yoktur” diyerek senato üyelerini saygı duruşu ve İstiklal Marşını okumaya davet etti.

Toplantıda Senato Üyeleri tarafından bir bildiri oy birliği ile kabul edildi.

“Türk Milleti; bulunduğu bu coğrafyada, bin yıla yakın bir süredir, devletini, barışını, huzurunu ve bekasını hedef alan sayısız düşmanlar ve düşmanlıklar gördü. İnançlar ve medeniyetler açısından dünyanın merkezinde bulunan Yüce Milletimiz, şüphesiz ki günümüzde ve gelecekte de düşmanlar ve düşmanlıklar görecektir. Bu temel gerçek, yeni nesillere aktarmamız gereken en temel husus olarak hafızalarımızda daima canlı tutulmalıdır.

Bu bilinç temelinde, karşılaştığımız iç düşmanlıkların tamamının, dış kaynaklı ya da en azından dış destekli olduğunu unutmamalıyız. Ülkemizin son yıllarda yaşadığı ekonomik ve teknolojik gelişme döneminin, aynı zamanda tarihimizde görülen en ağır saldırıların yaşandığı bir dönem olması şaşırtıcı bulunmamalıdır.

Onlarca değişik yöntem arasında, dış kaynaklı düşman odaklar bu ülkeyi içerdeki unsurlar vasıtası ile yönetme niyetinin apaçık bir göstergesi olarak; Yüce Dinimizin değerlerini istismar ederek, devlet içinde bir paralel çeteyi aşamalı bir şekilde oluşturmuşlardır. Bu çete faaliyetlerini; inanç, insanilik, topluma hizmet, adalet ve eğitim gibi değerli kavramlar ile süsleyerek, gizli ve zararlı amaçları için kullanmıştır.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu olarak, sağlam bir inançla biliyoruz ki bu tür yapılanmalar ve onların destekçileri, aslında, milletimizin özgür iradesini bastırarak, bütün insanî ve ahlakî değerleri tarumar ederek, bu ülkenin değerlerine ve gelişimine saldırmaktadır.

15 Temmuz 2016 gecesi bu ihanet şebekesi, halk tarafından seçilmiş meşru Cumhurbaşkanımıza, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Hükümetimize ve doğrudan halkımıza, hukuk ve insanlık dışı yöntemlerle saldırmıştır. Bu saldırı şüphesiz ki ülkemizin bütün meşru değerlerini ve gelişimini yıkma girişimidir.

Bu menfur girişimin hemen sonrasında başlatılan ve yine demokrasi, hukukun üstünlüğü ve inanç gibi değerli kavramlarla süslenen söylemler, bu yapı mensuplarının, ülkemizde hak ettiği cezalara çarptırılmalarına engel teşkil etmemelidir.

15 Temmuz 2016 gecesi ve sonrasında, kendi iradesini ve meşru yönetimini korumak için sokaklara çıkıp hayatı pahasına mücadele veren Yüce Milletimize, bu menfur girişim karşısında vakur ve cesur bir duruş sergileyen Cumhurbaşkanımıza, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, Hükümetimize, kahraman emniyet mensuplarımıza, emir-komuta zincirinden ayrılmayı reddeden onurlu askerlerimize, mücadelede yer almış bütün kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşlarına ve darbe girişimi karşısında ilkeli duran basın mensuplarına sonsuz şükranlarımızı sunuyor, bu uğurda hayatını feda eden aziz şehitlerimize Yüce Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu olarak FETÖ/PDY ve bu yapıyla işbirliği içinde bulunan iç ve dış ihanet şebekelerinin devletimize, ülkemize ve milletimize yönelik gerçekleştirdiği bu hain saldırıyı lanetliyoruz.

Değerli bir eğitim-öğretim ve bilim yuvası olan Üniversitemiz, bu oluşumlara karşı bir yıldan fazla süredir verdiği mücadeleyi aynı kararlılıkla devam ettirecek ve bu habis yapının ülkemize ve bilime zarar vermesine asla izin vermeyecektir.

Bundan sonra da kahraman milletimizin, kendisine ve demokratik düzenine yönelebilecek bu tür saldırılar karşısındaki kararlı duruşunun devam edeceğine olan inancımız tamdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”