0

Çanakkale Kara Savaşları’nın Başlamasının 100. Yıldönümü Mesajı

Bu Duyuru 2547 Kez Okundu
  • Paylaş:

(25 Nisan 1915 - 25 Nisan 2015)

18 Mart 1915’te denizden Çanakkale Boğazı’nı geçemeyeceğini anlayan İtilaf Devletleri, 25 Nisan’da Gelibolu Yarımadası’nda Seddülbahir ve Arıburnu sahilleri ile Anadolu yakasındaki Kumkale’ye asker çıkarmışlardır.  25 Nisan 1915’te başlayan kara savaşları yaklaşık 8,5 ay sürmüş ve İtilaf Devletleri’nin 9 Ocak 1916 tarihinde Gelibolu Yarımadası’nı terk etmek zorunda kalmasıyla, savaş Türklerin zaferiyle sonuçlanmıştır. 

Çanakkale Savaşları, hem ulusal tarihimizde hem de dünya tarihinde niteliği ve sonuçları açısından çok önemli bir yere sahiptir. Çanakkale’de, bütün dünyanın gözü önünde Türk Ulusu, sayısız zaferlerine müstesna bir zafer eklemiştir. Bu zafer, derin zorluklara düşmüş bir imparatorluk içinde, hâlâ kahraman bir ulusun var olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Bir başka ifadeyle Çanakkale’de ölmesini bilenler, Türk milletinin tarihten silinmesinin mümkün olamayacağını, bütün dünyaya bir kez daha ispatlamıştır.

Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıldönümü’nde bu zaferin kazanılmasında emekleri olan bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun.

 

Prof. Dr. Yücel ACER

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü